Zamknij

Cud, miód i... w Niepublicznej Szkole Rzemiosła

10:16, 12.04.2018 R.K Aktualizacja: 13:58, 12.04.2018
Skomentuj

Królik, frykadele drobiowe, kaczka z puree ziemniaczanym z chrzanem, łosoś, mus z jabłka pieczonego - a wszystko to z naturalnym miodem. W Niepublicznej Szkole Rzemiosła w Wejherowie zorganizowano konkurs kulinarny.

W międzyszkolnym konkursie o nazwie „Cud, miód w kuchni” wzięło udział pięć szkół: Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 z Wejherowa, Powiatowy Zespół Szkół nr 3 im. Ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa oraz Niepubliczna Szkoła Rzemiosła z Wejherowa.

Jak sama nazwa konkursu wskazywała, tematem przewodnim był miód pszczeli.

- Każda szkoła wytypowała dwóch uczniów, którzy reprezentowali daną placówkę w konkursie – wyjaśnia Iwona Chrzanowska-Drewa, dyrektor szkoły. - Do wykonania były dwie potrawy: danie główne i deser. Taki konkurs to dla uczniów szansa na sprawdzenie siebie i porównanie swoich umiejętności z innymi oraz wymiana doświadczeń między szkołami.

Uczestnicy mieli praktycznie pełną dowolność w wyborze składników i sposobie przyrządzania konkursowych potraw. Warunek był jeden – w składzie musiał znajdować się miód. Uczniowie używali go w rozmaity sposób - do marynowania, do sosu, do deseru – łącząc go z różnymi składnikami i przyprawami, jak np. z cynamonem, goździkami i anyżem.

W komisji konkursowej zasiedli znani kucharze, na co dzień pracujący w hotelach i restauracjach.

- Poziom był bardzo wysoki i wyrównany, uczestniczy używali różnych technik przygotowując potrawy – mówi Sławomir Miotk, szef kuchni w Starym Browarze w Kościerzynie, przewodniczący jury. - O tym, kto zwyciężył, decydował przede wszystkim smak przygotowanych potraw, ale też wygląd i prezentacja.

- Uczniowie uczestniczący w tego rodzaju konkursach zyskują bardzo dużo, przede wszystkim dokształcają się – dodaje Brunon Gajewski Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosł w Wejherowie. - Mogą podpatrzeć, jakie pomysły mają ich koledzy, a tym samym poszerzyć swoją wiedzę. Dotyczy to oczywiście nie tylko kucharzy, ale też przedstawicieli innych zawodów: np. złotników czy fryzjerów. Każdy zakład ma przecież jakieś swoje opracowane metody, inne recepty, każdy uczestnik może więc coś wartościowego wynieść.

Na konkurs zaproszono wielu gości, m.in. przedstawicieli władz powiatowych.

- W szkołach prowadzonych przez powiat też korzystamy z takiej formy zdobywania wiedzy, jak konkursy – mówi Wojciech Rybakowski, członek zarządu powiatu wejherowskiego. - To rzeczywiście daje młodzieży swoich umiejętności pod presją konkurencji i rywalizacji. Jest to też doskonałe przygotowanie do późniejszej pracy zawodowej. Trzeba bowiem pamiętać, że jak taki młody człowiek trafi później do zakładu pracy, to tam też jest pewnego rodzaju presja: oczekiwania przełożonego i klientów. Tu uczą się tego, na razie jeszcze w formie zabawy i porównania z innymi uczestnikami.

 

Wyniki konkursu:
I miejsce - Wojciech Niziński z ZSH-G w Gdyni
II miejsce - Agata Mudlaff z ZS nr 1 z Władysławowa
III miejsce - Dominika Cieszyńska z ZSP w Somoninie
Nagroda specjalna - Agnieszka Meyer z NSR w Wejherowie oraz Urszula Potrykus z BS I st. nr 5 z Wejherowa

 

(R.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

zdrowa promienna skózdrowa promienna skó

0 0

zdrowa piekna skóra na wiosnę dzięki produktom konopnym ! Właściwości pielęgnacyjne oleju z konopi
Olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu. Można stosować go w czystej postaci bezpośrednio na skórę, ale jest też wykorzystywany jako cenny składnik kosmetyków, zwłaszcza emolientów przeznaczonych do skór z problemami oraz do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Najczęściej dodawany jest do balsamów do ciała, mydeł, kremów do twarzy oraz kosmetyków przeciwsłonecznych przeznaczonych praktycznie do każdego rodzaju skóry: zarówno suchej, którą nawilża, jak i tłustej (reguluje wydzielanie sebum i pracę gruczołów łojowych), wrażliwej (natłuszcza i uzupełnia brakujące lipidy) oraz dojrzałej (zapobiega tworzeniu się zmarszczek). I jako składnik kosmetyków, i sam w sobie, ma szereg cennych dla skóry właściwości:
Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne.
Dzięki zawartości NNKT utrzymuje ją w dobrej kondycji, poprawia też odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym wiatru, mrozu i słońca.
Łagodzi stan zapalny przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i egzemie.
Niweluje uciążliwy świąd skóry przy dermatozach, zwłaszcza AZS, a także przy alergiach skórnych.
Zmniejsza ryzyko podrażnień i przebarwień.
Regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek.
Poprawia koloryt skóry.
Odżywia skórę.
Reguluje wydzielanie sebum, co wspomaga leczenie trądzikowych zmian zapalnych.
Przywraca elastyczność cery, jej prawidłowe nawilżenie.
Zmiękcza i wygładza skórę.
Pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego, zabezpieczając skórę przed działaniem promieni UV. więcej informacji na temat kosmetyków konopnych na konopiafarmacja pl
13:07, 13.04.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%